Home Vesti KAKO JE PRIVREMENI ZAKON POSTAO TRAJAN

Udruženje sindikata penzionera Srbije predalo je Skupštini Srbije zvaničan zahtev za poništenje Zakona o privremenom uređivanju isplata penzija koji je, po njihovom mišlјenju, „protivustavno privremeno umanjio penzije na neograničen rok” i kojim je suspendovano usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Penzioneri od poslanika Skupštine Srbije očekuju i da donesu zakon kojim bi se omogućila kvalitativna promena upravlјačke strukture Fonda PIO da bi oni koji su uplaćivali i koji i danas uplaćuju u penzijski fond, stekli pravo da imovinom i upravlјaju.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović ocenjuje da je, s obzirom na to da se beleži ekonomski oporavak i rast BDP-a, došlo vreme da se penzionerima, koji su podneli najveći teret stabilizacije državne kase, osim zahvalnosti, počnu vraćati oduzete prinadležnosti.


Predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić ističe da i oni pripremaju pismo premijeru Srbije s molbom da se ukine privremenost umanjivanja penzija jer smatraju da to već dugo traje. Međutim, ni sam ne očekuje da je jedino realno da se nastavi isplata penzija koje su bile do novembra 2014, ali ne veruje da će penzioneri, njih više od 700.000, ikada dobiti nadoknadu razlike koja im je na ime uštede uzeta.
Po mišlјenju konsultanta za strane investicije Milana Kovačevića, nema šanse da umanjenje penzija retroaktivno bude vraćeno i tome penzioneri ne treba ni da se nadaju.
Ocenjuje da je sam naziv Zakon o privremenom umanjenju penzija pogrešan jer u sadrži „privremenost isplate”, a već u članu 4 jasno propisuje da se isplate penzija izvršene s njim smatraju konačnim.
Valјa podsetiti na to da je Zakon o privremenom umanjenju penzija počeo da se primenjuje od novembra 2014. i po njemu su mesečne penzije od 25.000 do 40.000 smanjene 22 odsto, a one preko 40.000 dinara – četrvrtinu.

 
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns