Home Vesti

altDelegacija Samostalnog sindikata radnika energetike Srbije, koju je predvodio predsednik Veljko Milošević, posetila je 24. februara Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru. Poslovodstvo ove kompanije, direktor PSG B.Dvor d.o.o. Andrej Kajumovic Hakimov, izvršni direktori Saša Ilić i Srđan Kostović sa saradnicima, upoznalo je sindikalce o značaju ovog objekta za energetsku stabilnost Srbije, pre svega u zimskom periodu i u vreme energetskih kriza sa isporukama gasa kakvih je u skorije vreme bilo. Sindikalce je  posebno interesovalo kako skladište funkcioniše u tehničko-tehnološkom smislu a ljubazni domaćini su ih detaljno upoznali i predstavili im ovaj jedinstven kompleks u Srbiji.

Posebna tema je bila  uslovi rada i položaju zaposlenih u ovoj kompaniji i na obostrano zadovoljstvo zaključeno je da sve funkcioniše na visokom nivou i sa stanovišta BZR kao i utvrđenih prava zaposlenih, što nam je potvrdio i predsednik sindikalne organizacije, koji je učestvovao na sastanku.

Na kraju je  zaključeno da ovakvi sastanci doprinose i pospešuju socijalni dijalog što je u obostranom interesu, što uliva i dodatnu sigurnost zaposlenima.

Poslednje ažurirano (subota, 25 februar 2017 17:49)

 

Sindikati jednoglasni da se umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno oroči do 65 godine života nakon čega bi penzioneri primali punu penziju.
Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje, odnosno za odlazak u penziju pre 65 godine života za sve zaposlene, biće tema razgovora prve naredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, početkom februara. Iako je o ovoj tački trebalo da se razgovara i pre dva dana na sednici Saveta, do nje se nije stiglo, jer je rasprava predstavnika sindikata i poslodavaca „zapela” na problemu rada na određeno vreme, posle čega je sastanak prekinut, kaže Nebojša Atanacković, član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.
Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, potvrdio je juče za naš list da će o ovome razgovarati na prvoj narednoj sednici.
“Zaposleni koji zbog stečaja, tehnoloških viškova ili bolesti moraju da odu u penziju pre 65 godine života ne smeju da budu kažnjeni plaćanjem penala kojima im se uzimaju 2,5 penzije godišnje”, kaže Orbović.

Poslednje ažurirano (sreda, 01 februar 2017 14:39)

Opširnije...

 

altU Beogradu je u saradnji Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS NEZAVISNOST i Industrijskog sindikata PRO-GE Austrije održana radionica „Zapošljavanje preko agencija za privremeno zapošljavanje - iskustva austrijskog sindikata i smernice za efikasno delovanje“. Predstavnici PRO-GE izložili su iskustva Austrije o agencijskom radu i na sastanku radne grupe za izradu nacrta zakona u oblasti agencijskog rada.
Austrija ima dugu tradiciju u oblasti rada zaposlenih preko agencija za privremeno zapošljavanje. Još sedamdesetih godina prošlog veka kada se ovaj oblik rada pojavio počele su diskusije socijalnih partnera - Zakon o radu preko agencija usvojen je 1988. godine, a 2002. i kolektivni ugovor na nacionalnom nivou koji se primenjuje za ovakve radnike. Imajući u vidu da je pokrivenost kolektivnim ugovorima u Austriji veoma visoka i iznosi 98 odsto, sistem uglavnom funkcioniše a cilj je da se prava radnika što više zaštite, kako onih koji su zaposleni na neodređeno vreme tako i onih koje je ustupila agencija.

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 23 januar 2017 19:38)

Opširnije...

 

Najveća prosečna isplaćena plata u regionu, prema poslednjim podacima, u prošloj godini iznosila je u Sloveniji 1.020 evra.
Najmanja je u Makedoniji - svega 363,80 evra (22.460 denara).Prosečna plata prema poslednjim podacima u Hrvatskoj je iznosila 749,70 evra (5.642 kune), u Crnoj Gori 503 evra, u Bosni i Hercegovini 428 evra (837 KM), a u Srbiji 369,70 evra (45.767 dinara), piše N1.

Poslednje ažurirano (sreda, 18 januar 2017 17:26)

Opširnije...

 

Većina radnika u Srbiji u proseku dnevno radi dva do tri sata prekovremeno, i za taj rad najčešće nisu plaćeni, tvrde predstavnici sindikata. Prekovremeni rad češći je kada je u pitanju privatni sektor, ali pritužbe radnika na adrese sindikata sve više stižu i iz državne uprave i javnih preduzeća.
Međutim, ono što im je zajedničko jeste što ni jedni ni drugi za taj rad nisu plaćeni, niti to pravo u najvećem broju slučajeva mogu da ostvare, pre svega zbog straha od odmazde i gubitka posla.

Opširnije...

 
Još članaka...
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns