Home Vesti
Odbor Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije na sednici održanoj 24.aprila doneo je Odluku da učestvuje na Prvomajskoj protesnoj šetnji u Beogradu i poziva sve sindikalne organizacije da uzmu učešća u ovoj tradicionalnoj radničkoj manifestaciji.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 02 maj 2013 08:53)

 

U organizaciji JSO NIS- Nagtagas u Gložanu kod Novog Sada, 19 aprila održana je Međunarodna konferencija sindikata energetike, petrohemije i hemije na temu: Kolektivno pregovaranje, privremeni, podugovoreni rad i rad preko agencija uz učešće predsednika sindikata iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske i Srbije. Posle rasprave vođene o značaju kolektivnih ugovora , te sve češćoj upotrebi radnika koji se angažuju putem fleksibilnog oblika zapošljavanja - preko agencija odnosno lizinga i potrebom za njihovu radno pravnu zaštitu, učesnici završili skup potpisivanjem Deklaracije.Domaćin ovog skupa je bio predsednik sindikata domaćina Milenko Nedić, koji je istakao da ovakvi skupovi mogu svima pomoći u razmeni iskustava i da ih treba češće praktikovati.

 Deklaracija

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 22 april 2013 10:07)

 
Ministar rada i zapošljavanja Jovan Krkobabić , na okruglom stolu pod nazivom „Šta dobijamo izmenama Zakona o radu?“, izjavio je da izmene i dopune Zakona o radu neće biti brzo gotove i da bi bio zadovoljan da krajem godine budu dostavljene Skupštini Srbije.
Krkobabić je rekao da je rad na tom zakonu vrlo složen, jer treba uskladiti različite interese države, poslodavaca, sindikata i Evropske unije.
Kako je naglasio, neophodno je da taj zakon bude u interesu radnika, jer u suprotnom neće postići zadovoljavajuće rezultate i dodao da u Srbiji ima zvanično 750.000 nezaposlenih i još toliko po nezvaničnim podacima i da se mora naći način za njihovo zapošljavanje.
Krkobabić je najavio da će od saradnika i radne grupe tražiti da pažljivo razmotre sve predloge sa skupa u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je da je došlo vreme za reformu zakonodavstva i da je nabolje da se to uradi sada, kada postoji "pozitivna energija" socijalnih partnera.
On je kazao da je potrebno izmeniti delove koji su neprecizni i usaglasiti zakon sa evropskim zakonodavstvom.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 21 mart 2013 18:32)

 

Danas su u Novom Sadu potpisli Aneks Kolektivnog ugovra za NIS ad, koji definiše visinu otpremnina za slučaj tehnolškog viška, reprezentativni sindikati i generalni direktor NIS ad. Da podsetimo da je Socijalni program prestao da važi na kraju prošle godine a obaveza ugovornih strana je bila da pitanje tehnološkog viška i visinu otpremnina definiše kolektivnim ugovorom.

Aneksom je utvrđena visina otpremnine za slučaj tehnološkog viška u visini od 500 evra u neto iznosu po godini ukupnog radnog staža zaposlenog i 1,5 jednokratne otpremnine u visini prosečne mesečne lične zarade zaposlenog ostvarene u prethodna tri meseca a koja nemože niža od 0.5 a ni veća od jedne prosečne zarade u kompaniji.

Poslednje ažurirano (sreda, 27 februar 2013 16:41)

 
  Cena akcije Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi iznosila je u petak 838 dinara, a pre nekoliko dana dostigla je iznos od čak 910 dinara, što je duplo veći iznos u odnosu na 2008. godinu kada su se one pojavile na Berzi.

Tadašnja cena NIS-ove akcije na berzi bila je 506 dinara, a najniža cena prošle godine iznosila 532 dinara u maju. NIS je 2008. godine prodat ruskoj kompaniji "Gasprom" u sklopu medjudržavnog sporazuma dve zemlje.

Opširnije...

 
Još članaka...
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns