Home Vesti

USTAVNI SUD je na 17. sednici, održanoj 23.05.2013. godine, utvrdio da odredbe člana 85. stav 1. u delu koji glasi: "koji mora da bude advokat" i stav 2. kao i odredbe čl. 494. do 505. Zakona o parničnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 72/11), nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorom. (predmet IUz-51/2012).
Na osnovu ovakve odluke Ustavnog suda, a kako stranke mogu da preduzimaju radnje u postupku lično ili preko punomoćnika, punomoćnik ne mora da bude advokat.
Iz ove odluke Ustavnog suda, proizilazi da predstavnik sindikata može zaposlenog da zastupa pred sudom.

 

Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio je danas Prvi maj - Međunarodni praznik rada simboličnim okupljanjem svojih članova u Beogradu.
Na skupu na Trgu Nikole Pašića, gde se okupilo više hiljada sindikalnih aktivista iz Srbije, kao I građana Beograda, ukazano je na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost… Sindikat je podsetio na opustošene novčanike, otkaze, male plate i veće rate. Ukazano je na mobinge, otpuštanja i situaciju u kojoj je samo u januaru i februaru ove godine bez posla ostalo 30.000 ljudi, dok je zvanično nezaposlenih gotovo 800.000.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 02 maj 2013 10:03)

 
Odbor Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije Srbije na sednici održanoj 24.aprila doneo je Odluku da učestvuje na Prvomajskoj protesnoj šetnji u Beogradu i poziva sve sindikalne organizacije da uzmu učešća u ovoj tradicionalnoj radničkoj manifestaciji.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 02 maj 2013 08:53)

 

U organizaciji JSO NIS- Nagtagas u Gložanu kod Novog Sada, 19 aprila održana je Međunarodna konferencija sindikata energetike, petrohemije i hemije na temu: Kolektivno pregovaranje, privremeni, podugovoreni rad i rad preko agencija uz učešće predsednika sindikata iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske i Srbije. Posle rasprave vođene o značaju kolektivnih ugovora , te sve češćoj upotrebi radnika koji se angažuju putem fleksibilnog oblika zapošljavanja - preko agencija odnosno lizinga i potrebom za njihovu radno pravnu zaštitu, učesnici završili skup potpisivanjem Deklaracije.Domaćin ovog skupa je bio predsednik sindikata domaćina Milenko Nedić, koji je istakao da ovakvi skupovi mogu svima pomoći u razmeni iskustava i da ih treba češće praktikovati.

 Deklaracija

Poslednje ažurirano (ponedeljak, 22 april 2013 10:07)

 
Ministar rada i zapošljavanja Jovan Krkobabić , na okruglom stolu pod nazivom „Šta dobijamo izmenama Zakona o radu?“, izjavio je da izmene i dopune Zakona o radu neće biti brzo gotove i da bi bio zadovoljan da krajem godine budu dostavljene Skupštini Srbije.
Krkobabić je rekao da je rad na tom zakonu vrlo složen, jer treba uskladiti različite interese države, poslodavaca, sindikata i Evropske unije.
Kako je naglasio, neophodno je da taj zakon bude u interesu radnika, jer u suprotnom neće postići zadovoljavajuće rezultate i dodao da u Srbiji ima zvanično 750.000 nezaposlenih i još toliko po nezvaničnim podacima i da se mora naći način za njihovo zapošljavanje.
Krkobabić je najavio da će od saradnika i radne grupe tražiti da pažljivo razmotre sve predloge sa skupa u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je da je došlo vreme za reformu zakonodavstva i da je nabolje da se to uradi sada, kada postoji "pozitivna energija" socijalnih partnera.
On je kazao da je potrebno izmeniti delove koji su neprecizni i usaglasiti zakon sa evropskim zakonodavstvom.

Poslednje ažurirano (četvrtak, 21 mart 2013 18:32)

 
Još članaka...
Članovi smo
industriall retunsee
Language
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Linkovi
ramrrs
jsonisad
sindsrbgas
sindirns