Novosti u vezi sa projektom Participativna energija

Uzbuđeni smo što sa vama možemo da podelimo najnovije uvide i zapažanja iz projekta „Participativna energija“, sa fokusom na povećano uključivanje zaposlenih u sprečavanje i rešavanje sukoba tokom restrukturiranja sektora energetike. Na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji, okupili su se stručnjaci i zainteresovane strane kako bi diskutovali o budućnosti energetskog sektora i implikacijama za radnu snagu.

Stručnjaci su istakli činjenicu da energetski sektor Evropske unije prolazi kroz značajne transformacije uslovljene politikom Evropskog Zelenog dogovora. Ove promene utiču na preoblikovanje dinamike preduzeća u energetskom sektoru i utiču na uslove zapošljavanja. Radnici su suočeni sa neizvesnošću i tenzijama tokom pregovora o dogovorima za implementiranje politika dekarbonizacije.

Kako sindikati, tako i poslodavci, izrazili su sumnju u sveobuhvatnost politike Evropskog Zelenog dogovora, navodeći izazovne mere kao što je postepena eliminacija postrojenja nuklearne energije i rudnika uglja. U ovom kontekstu postoji sve veća potreba za sveobuhvatnim socijalnim dijalogom kako bi se odgovorilo na tenzije i neizvesnosti, u cilju sprečavanja ozbiljnih radnih sporova.

Projekat „Participativna energija“ naglašava značaj pravednih ugovora o transformaciji i zaštitnih politika za radnike. Politike koje pružaju podršku održivosti regiona i zajednica na koje utiče energetska tranzicija, tako da niko ne bude izostavljen, od suštinske su važnosti.

Pozivamo vas da pregledate sve utiske i mišljenja izneta tokom Međunarodne konferencije na YouTube kanalu projekta „Participativna energija“, kojima možete pristupiti na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=o6OKyilr8x4 . Kako bi se olakšalo i poboljšalo deljenje i razumevanje na evropskom nivou, verzije na različitim jezicima korišćenim u okviru projekta prevedene su na engleski.

U ovom videu možete videti metodologiju sprečavanja sukoba i priručnik razvijen u kontekstu projekta. Pored toga, istražujemo zakonodavno okruženje i prakse rešavanja kolektivnih sporova u projektnim zemljama: Bugarska, Poljska, Portugal, Srbija i Španija.

Ne propustite priliku da budete deo ove stimulativne i informativne diskusije! Pogledajte video i pridružite se razgovoru. #ParticipativeEnergy #FinalConference #EuropeanUnion #ConflictResolution

#SustainableEnergy

Scroll to Top