RETUNSEE: Održana Sednica Izvršnog odbora u Istanbulu

U četvrtak 25. aprila 2024. godine, u Istanbulu, održan je 12. sastanak Izvršnog odbora Regionalne mreže Sindikata energetike Jugoistočne Evrope – RETUNSEE, čiji je Sindikat energetike dugogodišnji član.

Na sastanku je učestvovalo 11 zemalja članica a ispred Samostalnog Sindikata energetike Srbije sastanku su prisustvovali predsednik SSRES Veljko Milošević, Branko Tomić predsednik Sindikata radnika Elektrodistribucije Srbije, kao i Goran Takić predsednik JSO NIS a.d, koji je ujedno i predsednik RETUNSSE mreže.

Na sastanku glavne teme bile su suočavanje Sindikata Jugoistočne Evrope i zaposlenih sa aktuelnim problemima i pitanjima u energetskom sektoru. U tom kontekstu,  izdvojeno je pitanje uticaja procesa zelene transformacije i aktuelnih zelenih agendi na položaj Sindikata i zaposlenih u energetskom sektoru. Zbog navedenog procesa, Sindikati energetike Jugoistočne Evrope složili su se da je potrebno definisati jasnu energetsku strategiju za rešavanje pitanja koja se tiču ove tematike.

U daljem toku sastanka teme su bile pristupanje novih članova ovoj mreži kao i izlaganje Finansijskog izveštaja Nadzornog odbora.

Takođe, na osnovu Odluke o Danu akcije i solidarnosti, donete na 43. sednici Predsedništva RETUNSEE mreže, 25. april bio je posvećen radnicima u Turskoj i obeležen je pod sloganom “Borba za platu koja omogućava pristojan životni standard”. Time je pružena podrška kolegama iz Turske u borbi za svoja prava što je pokazatelj solidarnosti I udruženosti Sindikata u ovom delu Evrope.

Sindikat energetike nastavlja da ostvaruje dugogodišnju saradnju sa inostranim partnerima ali i nastavlja da bude aktivni učesnik međunarodnih organizacija koje prepoznaju važnost I uticaj Sindikata energetike ne samo na državnom već I na međunarodnom nivou

Scroll to Top