Svet neće uspeti da izgradi planirane kapacitete za proizvodnju zelene energije pre 2030

Međunarodna agencija za energetiku izjavila je da svet verovatno neće uspeti da izgradi planirane kapacitete za proizvodnju zelene energije pre 2030. godine, uprkos očekivanom udvostručenju globalnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Agencija je objavila godišnji izveštaj o obnovljivim izvorima energije u kojem navodi da je u 2023. godini dodato 510 gigavata kapaciteta, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na prethodnu godinu.

zelena-energija

Solarna energija je bila glavni pokretač rasta, posebno u Kini, koja je imala isti rast kapaciteta u prošloj godini kao ceo svet u 2022. godini. Prema izveštaju, kapaciteti obnovljive energije trebali bi porasti na 7.300 gigavata do 2028. godine, pri čemu će 95% tog rasta dolaziti od solarnih i vetroenergetskih izvora.

Iako će kapaciteti obnovljive energije rasti, neće biti dovoljni za ispunjenje ciljeva postavljenih na COP28 klimatskoj konferenciji. IEA poziva vlade da usvoje politike koje će ubrzati rast obnovljive energije i postave cilj od 11.000 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine kako bi se postigao globalni cilj neto nulte emisije do 2050. godine.

Prema projekcijama IEA, obnovljivi izvori energije će postati najveći izvor proizvodnje električne energije širom sveta do 2025. godine, zamenjujući ugalj, a vetar i sunce će prestići proizvodnju nuklearne energije 2025. i 2026. godine. Kina će držati 60% globalnih kapaciteta obnovljive energije do 2028. godine prema trenutnim projekcijama.

COP28 klimatski samit, koji se održao u decembru, postigao je sporazum potpisan od 198 zemalja s ciljem postizanja neto nultih emisija do 2050. godine. Ipak, nedostatak finansiranja u zemljama u razvoju otežava ostvarivanje ovog cilja.

Scroll to Top