Čiste Tehnologije Smanjile Porast Globalnih Emisija CO2

Iako je u prethodnoj godini došlo do povećanja emisija CO2 povezanih sa energijom, usled velikih suša koje su pogodile hidroelektrane, zabeležen je manji rast nego u 2022. godini. Smanjenje porasta globalnih emisija CO2 ostvareno je zahvaljujući ekspanziji čiste tehnologije, kao što su solarna i energija vetra. Sve ovo ostvareno je iako je potražnja za energijom ubrzano rasla.

Preciznije, emisije su u 2023. godini porasle za 410 miliona tona, dok je u 2022. godini reč bilo o 490 miliona tona. Na porast u godini za nama uticale su velike suše u Kini, Sjedinjenim Državama i drugim važnim ekonomijama.

zelena-energija

Podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA), pokazuju da bi ove emisije u poslednjih pet godina bile tri puta veće da nisu uključene čiste tehnologije.

Obnovljiva i nuklearna energija činile su prvi put prošle godine izvore iz kojih je proizvedeno više od polovine ukupne električne energije u razvijenim ekonomijama. Od 2019. do 2023. godine čista energija zabeležila je dvostruko veći rast od fosilnih goriva.

Treba istaći da su pored solarne i energije vetra, značajnu ulog u smanjenu porasta emisija u 2023. godini imali i električni automobili. Posmatrajući na globalnom nivou, električni automobili činili su prodaju jednog od pet novih automobila.

Ono što ostaje kao potreba, jeste da se razvoj čiste tehnologije i električnih vozila podstakne više u ekonomijama u nastajanju i razvoju. Naime, napredne ekonomije i Kina činile su oko 90 odsto novih vetro i solarnih elektrana i 95 odsto prodaje električnih vozila, navodi se na sajtu IEA.

Scroll to Top