PARTICIPATIVE ENERGY PROJECT: Finalna online konferencija

Sindikat energetike je kao deo projekta PARTICIPATIVNA energija:  „Učešće radnika u procesu sprečavanja i rešavanja sukoba tokom rekonstruktuiranja energetskog sektora“ učestvovao na finalnoj Koferenciji, održanoj 29. februara putem Zoom platforme. Na sastanku je prisustvovalo više od 15 učesnika iz različitih zemalja pa tako i  iz Srbije. Posle 20 meseci uspešnog rada na projektu na poslednjem sastanku predstavljen je Priručnik i Metodologija za prevenciju sukoba kao rezultat analize Nacionalnih izveštaja sprovedenih od strane zemalja učesnica i radionica održanih u okviru ovog projekta.

Pored navedenih priručnika, učesnici su imali priliku da podele najbolje prakse u rešavanju radnih sporova. Veliki deo sastanka i generalno projekta bio je posvećen i razgovoru o Zelenoj tranziciji i potpisanom Zelenom dogovoru EU od strane članica EU kao i koji su to koraci preduzeti ka njihovoj realizaciji, koji su to najveći problemi sa kojima se susreću radnici u čitavoj Evropi a tiče se najpre proizvodnje energije i zatvaranja rudnika.

U korak sa promenama koje se dešavaju širom sveta, učesnici su imali priliku da govore i o procesu digitalizacije, korišćenje pametnih tehnologija i veštačkoj inteligenciji, posvetivši se najviše posledicama tih procesa koji ugrožavaju socijalnu pravdu i položaj zaposlenih.

“Finansirano od strane Evropske unije. Međutim, stavovi i mišljenja izraženi u predmetnom dokumentu pripadaju isključivo autoru(ima) i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ili Evropske komisije. Ni Evropska unija ni telo koje dodeljuje sredstva ne mogu se smatrati odgovornim za isto.“

 

Scroll to Top